crvenkrpica ( elaphe situla )

U ovom forumu se možemo pohvaliti susretima s gušterima, zmijama kopnenim ili morskim kornjačama...

crvenkrpica ( elaphe situla )

PostPostao/la ivica dana 25 srp 2010, 15:02

slika

pozdrav svima!
kad sam odlucio premjestiti jednu kamenu plocu iz vrta, nisam ocekivao da cu ispod nje ugledati ovu prekrasnu,vele najljepsu europsku, zmiju...iako sam do sada sreo nekoliko crvenkrpica ova mi je najljepsa!...mozda i zato sto je strpljivo cekala da odjurim po fotoaparat i vratim se natrag. nije obracala paznju na mene i mogao sam je slikati do mile volje! no, situacija se promijenila kad se priblizila jedna od mojih macaka.odmah je zauzela obrambeni stav i "sokirala" me necim sto nisam ocekivao: "cegrtanjem" kraja repa koji me podsjecao na cegertusu...na zalost, nisam se sjetio da i filmski snimim tu njezinu reakciju na macku. na brzinu sam snimio nekoliko snimaka i onda uhvatio macku i sklonio je od zmije. kad sam se vratio nje vise nije bilo...
slika bas i nije najostrija a niti boja koze zmije nije onakva kakva bi trebala biti, tj. intenzivnije crvene boje...zahvaljujuci "majstoru" iz servisa koji mi je fotoaparat doveo u stanje obicnog idiot-fotoaparata...
ovo ljeto sreo sam dosta zmija a zadnja je bio kravosas,prekrasan primjerak koji me dugo fiksirao pogledom dok opet tiho nije nestao u siprazju...
ivica

Re: crvenkrpica ( elaphe situla )

PostPostao/la Zmijoljubac dana 08 kol 2010, 20:37

Ivica, prekrasna je. SAmo jedan ispravak: crvenkrpici je stručno ime Zamenis situla, ne više Elaphe situla... od naših zmija jedino je kravosas Elaphe quatuorlineata, no nije velika greška s obzirom da taksonomska mijena nije toliko stara. Prekrasan primjerak prugaste crvenkrpice, jednom sam samo naletio na prugastu, većinom viđam točkaste varijante. Zaista je, što se boja tiče, kraljica naših zmija :-)
Errare humanum est, sed in errore perseverare dementis.
Zmijoljubac

PostPostao/la ivica dana 14 kol 2010, 12:52

hvala na upozorenju sto se tice ispravnong imena i prezimena doticne ljepotice! ;) podatak je sa popisa gmazova i vodozemaca u rh koji sam nasao na ovim stranicamma prije dvije godine. istovjetan podatak ,tj. naziv zmije, je i u knjizi collins field guide "reptiles and amphibians of britain and europe",reprint 2004...
na zalost, zadnja "tockasta" crvenkrpica koju sam vidio bila je ona ubijena gotovo u samom centru cavtata...ubij bestiju!!! :cry:
i samo jedna mala napomena koju i onako nitko -ili skoro nitko!, nece procitati: zar stvarno ocekujemo da javost "prihvati" ove prelijepe zivotinje ako cak i deklarirani ljubitelji gmazova i vodozemaca nema potrebu javiti se barem jednom godisnje na ovim stranicama...
ivica

PostPostao/la Zmijoljubac dana 19 kol 2010, 20:49

Osijećam se prozvano! I u pravu si, tako se trebam osjećati. Ne znam zaista zašto je forum ovako zamro; žao mi je. Čak i ja ga posjetim samo jednom mjesečno.
U vezi Elaphe situla ili Zamenis situlus; baš sam vidio u knjizi Snakes of the world Chrisa Mattisona da i on koristi Elaphe; iako je nova taksonomija Zamenis, mislim da se još može koristiti i jedno i drugo pa ne mogu uzeti kao grešku.
Čujem se često s nekim korisnicima putem MSN-a ili facebooka i oni su kao i ja dosta na terenu. Nažalost, "ubij gamad" biva sve češća svakodnevnica: slažem se s tobom da hitno treba nešto podutzeti. Samo, ponovno NAŽALOST, vlada difuzija odgovornosti, nitko neće preuzeti odgovornost jer se nitko ne osjeća prozvan :(
Errare humanum est, sed in errore perseverare dementis.
Zmijoljubac

Natrag na Gmazovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.